Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΚΟΤΩΝΕI














Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Στις 22-12-2008 το βράδυ, η 44χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε δολοφονική επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της. Από τότε νοσηλεύεται στην εντατική του Ευαγγελισμού σε σοβαρή κατάσταση, έχοντας ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι και έχοντας υποστεί βλάβες σε άλλα ζωτικά όργανά της. Ο τρόπος επίθεσης ήταν ενδεικτικός. Μια μορφή εκδικητικής τιμωρίας, κυρίως εναντίον γυναικών, που βασανίζει, εξευτελίζει, στιγματίζει, παραδειγματίζει. Και η Κωνσταντίνα δεν ήταν μία τυχαία γυναίκα.

Η Κωνσταντίνα, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, είναι μετανάστρια από τη Βουλγαρία, μία εκ των δεκάδων χιλιάδων που δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας, με άθλιες συνθήκες εργασίας, αντικείμενο εκμετάλλευσης των αφεντικών. Συνδικαλίστρια στο χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, δούλευε στον ΗΣΑΠ μέσω της εταιρείας «ΟΙΚΟΜΕΤ» του Γ.Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ – μια από τις εταιρείες εργολάβων που αναλαμβάνουν υπεργολαβίες για το Δημόσιο. Είχε δώσει μάχες ενάντια στην εκμετάλλευση και στην εργοδοτική αυθαιρεσία και είχε απειληθεί πολλές φορές γι'αυτό. Παρότρυνε τις συναδέλφισσές της να μην υποκύπτουν στην καθημερινή τους καταπίεση, καθώς η εταιρεία στην οποία δούλευαν συστηματικά λεηλατεί τις εργαζόμενες, υποχρεώνοντάς τες να υπογράφουν λευκές συμβάσεις και πληρώνοντάς τες λιγότερες ώρες από τις πραγματικές, αφαιρώντας τους τελικά τα βαρέα και ανθυγιεινά. Και όλα αυτά εν γνώσει φυσικά του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι έμειναν προκλητικά αδρανείς. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα απαίτησε απ' τις εργαζόμενες να υπογράψουν ότι πήραν μεγαλύτερο δώρο χριστουγέννων από αυτό που στην πραγματικότητα τους δόθηκε. Η Κωνσταντίνα κάλεσε τις συναδέλφισσές της να μην υπογράψουν και πετάχτηκε κακείν κακώς έξω από σεκιουριτάδες, κάτι που όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό για τα αφεντικά.

Γυναίκα, μετανάστρια, μόνη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, αποτελεί κομμάτι ενός ευάλωτου εργατικού δυναμικού στα μάτια των αφεντικών, κατάλληλο για την πιο άγρια εκμετάλλευση. Επέλεξαν να τη χτυπήσουν παραδειγματικά γιατί στο πρόσωπό της, προφανώς έβλεπαν έναν επικίνδυνο εχθρό και ένα παράδειγμα αδιάλλακτου ταξικού αγώνα εργαζόμενων μεταναστριών που είχε το “θράσος” από κοινού με τις ελληνίδες συναδέλφισσες να σπάσει τους εθνικούς διαχωρισμούς και να απαιτήσει τα αυτονόητα.

Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ έθαψαν το γεγονος. Ρίχνοντας το βάρος στα υποτιθέμενα απότοκα της εξέγερσης του Δεκέμβρη στην αγορά και προσπαθώντας να λεηλατήσουν τα εργασιακά κεκτημένα της Κυριακάτικης αργίας, απέκρυψαν κυριολεκτικά τη δολοφονική επίθεση κατά της Κούνεβα, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά ποια είναι η δουλειά τους και ποια τα αφεντικά τους. Όλες οι ζωές άλλωστε, στην κοινωνία αυτή, δεν μετράνε το ίδιο.

Στην περίπτωση δε της μετανάστριας, οι έμφυλοι, οι εθνικοί και οι ταξικοί διαχωρισμοί, αναδεικνύουν τη φιγούρα της σε ένα μοναδικό χωνευτήρι ανθρώπινης καταπίεσης. Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της είναι ο αγώνας για την επιβίωση. Για τις γυναίκες μετανάστριες οι “επιλογές” στο εργασιακό πεδίο είναι περιορισμένες και τέτοιες που να αντιστοιχούν στο μέγιστο βαθμό εκμετάλλευσής τους από τα αφεντικά. Σ'αυτές αποτυπώνεται αδίστακτα όλη η ταξική βία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός της κοινωνίας. Είτε ως καθαρίστριες, οικιακοί βοηθοί ή πόρνες αποτελούν τις συνήθως,σιωπηλές φιγούρες που υπόκεινται σε μισθούς πείνας, υποτίμηση, προσβολές, σεξουαλικοποιημένη βία

Για τις λίγες από αυτές που θα τολμήσουν να ορθώσουν ανάστημα και να απαιτήσουν τα αυτονόητα,κράτος και κεφάλαιο δε διστάζουν να πνίξουν τις φωνές τους με κάθε τρόπο.

Η επίθεση στην Κωνσταντίνα δεν σημάδεψε μόνο την ίδια, τις συναδέλφισσές της ή κάθε γυναίκα μετανάστρια που αγωνιζόμενη θα μπορούσε ίσως να βρεθεί στην ίδια θέση.

Σημάδεψε όσες και όσους, απ'τους δρόμους του Δεκέμβρη βρέθηκαν και θα βρίσκονται στο μακρύ δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ


Φάμπρικα Υφανέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου